GUIDO BELCANTO  
EEN ZANGER MOET TRACHTEN PIJN TE VERZACHTEN

3 decennia van Liefde

Toen Guido Belcanto in 1989 na Christus zijn debuutplaat 'Op zoek naar Romantiek' uitbracht, maakten Vlaanderen en Nederland kennis met een zanger die in niets te vergelijken viel met alles wat er tot dan toe bestond in het Nederlandstalige chanson. Critici en journalisten braken zich het hoofd over deze man en slaagden er niet in, ondanks verwoede pogingen, om hem in een vakje te stoppen. Waar kwam deze exotisch ogende figuur vandaan en hoe moest zijn muziek gedefinieerd worden?

Dat er tot op heden, 3 decennia later, nog steeds niemand hem heeft weten te plaatsen is op zich al hoogst uitzonderlijk, nog uitzonderlijker is dat hij ons gedurende al die jaren heeft verrast met platen waarvan de kwaliteit boven elke verdenking verheven is. 14 albums in totaal met mooie, dichterlijke titels als 'Koning en Clochard', 'Zeerover zonder Boot', 'la Comédie humaine', 'Man van lichte zeden', 'Cavalier seul', 'Plastic Rozen verwelken niet', 'Tache de Beauté' enz...stuk voor stuk vaak ondergewaardeerde meesterwerken die de tand des tijds moeiteloos hebben doorstaan en nog niets van hun relevantie hebben ingeboet. Belcanto's muziek klinkt tijdloos en zo is ook zijn thematiek: hij is de zanger van liefde, lust en leed, de troubadour der gebroken harten, de apostel van de romantiek, onze enige, echte en waarachtige zanger van het levenslied. Op ontroerend consequente wijze verkondigt hij al 30 jaar lang zijn boodschap hetgeen hem een welhaast iconische status heeft opgeleverd. Waar hij in den beginne nog voor veel controverse zorgde, zijn de meningen ondertussen eensluidend geworden: Guido Belcanto is een stroming op zich, hij is de belichaming van het levenslied.

30 jaren van een leven vol muziek en hartstocht, hoog tijd dus, zo meenden platenbaas en impresario voor een overzicht van dit uitzonderlijke artistieke palmares. In september 2019 zal een compilatie CD worden uitgebracht met Belcanto's grootste succesnummers, live uitvoeringen, vergeten parels en rariteiten waaronder vele onuitgebrachte songs. Een muzikale schatkamer zal haar deuren openen die zelfs de meest doorwinterde fans met verstomming zal slaan. Tevens zal er in diezelfde periode een boek uitkomen met alle songteksten van Guido Belcanto.

En natuurlijk wordt aan deze heuglijke gebeurtenis een tournee gekoppeld van Guido met zijn magistrale band 'het Broederschap'.....Belcanto mag dan 65j zijn geworden, geen haar op zijn hoofd denkt eraan om een punt te zetten achter zijn never ending tour de chant.
Hierover gepolst, zei de zanger ooit: 'Het allermooiste wat je op een podium kan zien is een veteraan die het nog kan, een oudere artiest die nog fier overeind staat en geen karikatuur van zichzelf is geworden. Zo iemand wil ik zijn.'

Het’Broederschap’ bestaat uit:

Lieven Demaesschalck:
gitaar, accordeon, piano
Geert Hellings: gitaar, banjo, lapsteel
Andries Boone: viool, mandoline
Nicolas Rombouts: bas
Maarten Moesen: drums, percussie