Shows

Picture by Guillaume Decock

Liefde en Devotie, deze twee plechtige woorden vormen de titel van de nieuwe plaat van Guido Belcanto. Het is zijn 13de studioalbum (compilaties niet meegeteld), een meesterwerk waar zijn trouwe fans reikhalzend naar hebben uitgekeken.

Liefde en Devotie, twee mooie woorden die op volmaakte wijze uitdrukken hoe Guido Belcanto zijn muzikale roeping belijdt en die hun ware betekenis onthullen in de liedjes die hij schreef voor deze plaat....

Samen met zijn vaste muzikale broeders 'wij zijn geen bandje, wij zijn een broederschap (G.B.)' werkte hij gedurende het voorbije jaar plichtsbewust, devoot en liefdevol aan deze nieuwe verzameling levensliederen, liederen zoals alleen Belcanto ze kan maken, liederen die getuigen van een diepgewortelde liefde en genegenheid voor de zogenaamde onfortuinlijken, voor mensen die 'anders' zijn, mensen met een eenzaam en gebroken hart, mensen die net de andere kant opkeken toen het geluk voorbijkwam.... 'Iemand moet deze mensen een stem geven en ik wil die iemand zijn (G.B.)'

Wij vinden het bewonderenswaardig hoe Belcanto na meer dan dertig jaar zijn thematiek nog altijd op een verrassende manier weet te exploreren. En als er al een criticus mag zijn die oppert dat Belcanto zichzelf herhaalt, dan haalt Guido zijn schouders op en antwoordt nederig: 'Wie anders moet ik dan herhalen?' Liefde en Devotie is geen herhaling van wat geweest is, het is een briljante verderzetting van een oeuvre dat uniek is in het Vlaamse chanson en waarbij niemand ook maar in de buurt komt....

Data: seizoen 2017-2018, zie concertkalender

Op het podium wordt Guido begeleid door zijn 'Broederschap' dat bestaat uit:
Geert Hellings (gitaren, banjo, lapsteel)
Lieven Demaesschalck (gitaar, accordeon, piano)
Nicolas Rombouts (contrabas)
Maarten Moesen (drums, trompet)
Andries Boone (viool, mandoline)

Bobbejaan Schoepen (1925-2010) was wellicht onze allereerste „Vedette” ( in de breedste zin van het woord ) die een ongelooflijk muzikaal parcours heeft afgelegd We kennen allemaal de naam, en dikwijls onbewust zijn oeuvre. Niet enkel “Lichtjes van de Schelde”, “Eerbied voor jouw grijze haren” en “Café zonder bier” en zijn overige hits, maar tientallen andere liedjes die gebrand staan in ons collectieve geheugen. Met zijn ongebreidelde fantasie en onweerstaanbare humor bracht hij wat zonneschijn en een stukje “Amerikaanse Droom” in de wat duistere jaren na de oorlog en de euforische jaren 50 en 60. Bobbejaan heeft ons een indrukwekkende muzikale erfenis nagelaten. Niet alleen met gekende maar ook met verrassende minder bekend pareltjes. Ze verdienen nu meer dan ooit om terug in het dag- en podium licht gezet te worden. Hij was Onze Cowboy, maar ook veel meer dan dat.

Guido Belcanto en Jan De Smet zijn voor een deel opgegroeid met Bobbejaans muzikale nalatenschap en hebben in hun individuele lange muzikale loopbaan meermaals bewezen dat ze de link met de traditie op een actuele manier kunnen verwerken èn versterken . Bobbejaan en zijn vrouw José hebben jarenlang het podium gedeeld wat soms resulteerde in gevoelige duetten en hilarische sketches. Barbara Dex, één van onze allerbeste en meest wendbare zangeressen, maakt deze nooit geziene vocale combinatie dan ook helemaal compleet en zorgt ongetwijfeld mee voor de legendarische „country”-snik die sommige van Bobbejaans liederen zo onweerstaanbaar maken. Ondersteund door een wonderbaarlijk orkest trekken ze de Bobbejaan Schoepen nalatenschap met recht en reden de eenentwintigste eeuw in.

Verwacht U niet aan een avondje gezapige nostalgie maar denk aan een grandioze ode aan het vakmanschap van één van onze grootste artiesten.

Data: seizoen 2016-2017, zie concertkalender

Met:
Jan De Smet (Zang, gitaren, ukelele, accordeon, mondharmonica)
Guido Belcanto (Zang, gitaren, mondharmonica)
Barbara Dex (zang)
Dominique Vantomme (Keyboards, piano, chef d’Orchestre)
Sjang Coenen (Bass)
Karel De Backer (Drum)
Fritz Sundermann (Gitaren, lapsteel)
Firmin Michiels (Gitaren, banjo)
Andries Boone (viool)

Dat Guido Belcanto een man is met een hart voor muzikale tradities is algemeen geweten sinds hij eigenhandig het levenslied weer op de kaart heeft gezet en de muziek van het Decaporgel opnieuw hip heeft gemaakt. Een andere muzikale traditie die hem nauw aan het hart ligt is de fanfaremuziek, die eens zo welig tierde in de Vlaamse dorpen en steden. Helaas zijn de fanfares zo goed al verdwenen uit het straatbeeld... maar gelukkig zijn er nog de harmonieorkesten waarvan het hart levendiger klopt dan ooit.

Guido Belcanto speelde in oktober 2015 drie fantastische concerten met het harmonieorkest van Heers (Zuid Limburg) waarbij vele toeschouwers met hun emoties geen raad wisten en tranen in de ogen kregen bij het aanhoren van die muzikale pracht. Iedereen was het erover eens dat liederen van Guido nog nooit zo mooi hadden geklonken en dat de kracht van de muzikale arrangementen de zanger en de orkestleden deed uitstijgen boven zichzelf.

Guido gaat dit seizoen dan ook op toernee met dit 45-koppig harmonieorkest, een unieke kans en beleving !

Data: seizoen 2016-2017, zie concertkalender

Met:
Guido Belcanto en het harmonieorkest uit Heers

Na een aanloopperiode van 10 jaar als straatzanger en rock and roller, debuteerde Guido Belcanto in 1985 als chansonnier in het reeds lang ter ziele gegane theater Paljas te Antwerpen. Met zijn curieuze mix van drama, erotiek en zelfspot lanceerde hij zich onmiddellijk als een geheel nieuw type zanger in de Vlaamse muziekwereld, een uniek figuur, met niemand te vergelijken. 25 jaar lang vaarde hij stroomopwaarts zijn eigen koers, wars van alle modes en trends. Met een ontroerende toewijding bouwde hij aan zijn imposante oeuvre, bracht tien langspeelplaten uit en verzamelde stap voor stap een leger hondstrouwe fans die hem als een regelrechte volksheld aanbidden. Belcanto heeft er nooit een geheim van gemaakt wat zijn uiteindelijke ambitie is: de grenzen van het levenslied verleggen en het genre behoeden voor de ondergang. Dat hij met glans geslaagd is in deze opdracht, werd onlangs officieel bekrachtigd. Op de stoep aan de Ancienne Belgique in Brussel kreeg hij een ster met zijn naam in de Walk of Fame, een eer die enkel weggelegd is voor de echte baanbrekers. Daar ligt hij in het illustere gezelschap van The Scabs, The Kids, Gorki en Raymond van het Groenewoud, waarmee bewezen is dat Belcanto (samen met Raymond) de Vlaamse zanger is met het allerhoogste rock and rollgehalte.

25 jaar lang heeft men geprobeerd om Guido Belcanto te 'categoriseren'maar niemand is daar ooit in geslaagd. Hij is een stroming op zich. Geheel terecht mag hij daarom zeggen: 'Een man als ik ontmoet je niet elke dag'. Dit was dan ook meteen de titel van zijn in 2011 verschenen plaat.

Guido brengt in deze show zijn nieuwe songs ten gehore plus zijn onsterfelijke hits begeleid door 2 fabuleuze muzikanten.

Data: zie concertkalender

Met:
Guido Belcanto
Lieven Demaesschalck (gitaar, accordeon, piano)
Nicolas Rombouts (contrabas)

Als er in het Vlaamse chanson 1 iemand is die bovenstaand predikaat verdient, dan is het zonder discussie Guido Belcanto. Reeds 3 decennia lang vaart de eigenzinnige zanger zijn eigen koers, wars van alle modes en trends, stroomopwaarts en zonder compromissen. Deze consequente houding heeft hem een uniek oeuvre opgeleverd dat staat als een huis, en vermaak en troost biedt aan een alsmaar breder wordende massa fans.

Gedurende zijn hele carrière heeft men gepoogd hem in een vakje te stoppen. Tevergeefs. De conclusie na 30 jaar is simpel: Belcanto is een genre apart, hij is een stroming op zich. In een interview in de Morgen noemde men hem de populairste volkszanger van Vlaanderen. 'Volkszanger', dat is de nagel op de kop. Op zijn zestigste staat Guido Belcanto op het toppunt van zijn roem en werkt hij harder dan ooit tevoren.

Amper een jaar na zijn veelbesproken, zeer succesvolle project 'Balzaal der gebroken Harten', verblijdt Guido ons reeds met een nieuwe plaat en tournee Cavalier Seul.
Dit wordt de eigenlijke opvolger van 'Een man als ik', de singer-songwriterplaat waarmee hij in 2011 een heuse revival beleefde. Voor de opnames en de tournee doet Guido opnieuw een beroep op dezelfde fantastische muzikanten waarmee hij destijds het publiek in verrukking bracht en van verbazing omver blies. We weten aldus wat we mogen verwachten: een hoogstaande muzikale avond met een lach en een traan, een dosis swing, melancholie, humor, romantiek en rock 'n roll. Een bijzonder verslavend gerecht dat alleen Guido Belcanto ons kan serveren

Data: Deze tournee is ondertussen afgelopen met de laatste concerten op enkele festivals in de zomer van 2016

Met:
Guido Belcanto
Geert Hellings (gitaren, banjo, pedalsteel)
Lieven Demaesschalck (gitaar, accordeon, piano)
Nicolas Rombouts (contrabas)
Maarten Moesen (drums, trompet)
Andries Boone (viool)